Marokkaans gehaktbrood van havermoutmeel
Porties
2broden
Porties
2broden
Ingrediënten
Voor het brood
Voor de vulling
Instructies
 1. Maal de havermout heel fijn in een hakmolen. Schud af en toe de pot zodat alles mooi tot meel gemalen wordt.
 2. Doe de havermoutmeel in een kom. Voeg het meel, zout, gist toe en meng even alles door elkaar op stand 2. Voeg water beetje bij beetje toe terwijl je de machine goed laat kneden. Voeg nu ook de olijfolie toe. Het beste is om het deeg 10 minuten lang te kneden, zo komen de gluten vrij, zal het brood mooi rijzen en krijg je een luchtig brood.
 3. Vet je handen in met olijfolie. Schraap de deegresten van de zijkant van de kom mee en maak er een mooie bol van.
 4. Laat het deeg rijzen gedurende 60 minuten.
 5. Terwijl het deeg aan het rijzen is kan je de vulling maken. Bak het gehakt rul.
 6. Hak alle groenten fijn in de hakmolen en voeg deze toe aan het gehakt. Hak ook de peterselie, koriander en knoflook fijn.
 7. Voeg alle kruiden toe, de geconcentreerde tomatenpuree, sambal, en drie eetlepels water.
 8. Laat het gehaktmengsel 15 minuten op een laag vuurtje gaar worden. Als het klaar is laat je de vulling goed afkoelen.
 9. Na 60 minuten heb je een mooi deeg. Strooi wat meel op een schoon werkvlak. Zet de deegroller klaar. Verdeel het deeg in vier bollen. Neem een grote pan en strooi er wat havermoutmeel in.
 10. We hebben vier bollen waar we 2 broden mee maken. De eerste bol gaan we uitrollen met een deegroller. Verplaats nadien het deeg meteen naar de pan en druk het mooi plat in vorm.
 11. Op het deeg gaan we de vulling leggen. We doen dit zo omdat dit de meest veilige manier is om gevuld panbrood te maken ( althans voor mij).
 12. Rol bol nr. 2 uit en leg em op de vulling in de pan. Maak de randen goed dicht met de vingers ( beetje knijpen en vormen). Prik met een vork wat gaatjes in het brood.
 13. Zet het vuur aan op een laag vuur en laat het brood gaar worden. Controleer met een spatel of de onderkant mooi bruin is geworden.
 14. Het draaien van dit brood kan je het beste met een spatel doen.
Notities
 • Om te weten of gist nog goed is doe je een paar gram in een schaaltje met wat lauw water en klein beetje suiker erbij. Meng alles door elkaar. Als het mengsel na 5 minuten geen bubbeltjes vertoont, dan is de gist niet meer goed.
 • Om het glutenproces goed op gang te brengen mag je niet al het water meteen toevoegen aan het brooddeeg. Kneed eerst met een beetje water en voeg steeds kleine beetjes toe.
 •  Deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan. Stort/zakt het deeg terwijl je erin prikt in dan heb je het te lang laten rijzen.
 • Als je wil kan je de pan ook op de barbecue zetten. Je krijgt dan een superzacht brood.
 • Ik gebruik een Marokkaanse pan ( anegdam), maar je zou ook eventueel een pizzapan of een gewone pan kunnen gebruiken.
 • Hou je niet van pittig of eten er kinderen mee? Laat dan de sambal weg.
 • Je kan ook kiezen om er andere groenten bij te doen. Wees creatief!!

Vind ik leuk:

Like Laden…